UBICACIÓ:



Aquest taller de Mural es va realitzar entre octubre i desembre del 2013 a l'Institut Joan Salvat Papasseit.



Era un grup de 17 alumnes de 2n, 3r, i 4rt de la ESO:



Anastasia Busovikova, Ifra Zafar, Eloi Pascual Rodríguez, Jordan Velasquez Romanos, Younes El Edrissi Idrissi, Carles Estellés Marsal, Bilal Laidy Fathi, Kevin Steven Rodtríguez Naranjo, Saida Lachhab Hamrasse, Alex Johan Valverde Alfaro, Luís Alfredo Gama Guavita, Ahmed Wajahat Malik Fatima, Soledad Paola Pezo Velasco, Uzman Uzman i Albert Paredes.





PROCÈS DE CREACIÓ:



PLUJA D'IDEES: El Brainstorming o pluja d'idees és una eina de treball grupal per buscar noves idees, per resoldre un problema o realitzar un projecte entre tots, és important no jutjar i deixar-se portar per la improvisació. També pot fer-se individualment.



Cada alumne va proposar un tema, paraula o concepte i entre tots vam realitzar una pluja d'idees per desenvolupar al mural.

El resultat d'aquesta pluja d'idees en imatges va ser aquest:








CADÀVER EXQUISIT: QUÈ ÉS UN CADÀVER EXQUISIT?



El cadàver exquisit és un mètode de creació a l'atzar nascut durant el surrealisme i el DA DA. És un mètode senzill, amb factor sorpresa, normalment es fà en grup i te resultats onírics i divertits.



En la definició del " Diccionari del surrealisme " (1938) apareix com un: " Joc de paper doblegat que consisteix en escriure una frase o fer un dibuix entre diverses persones, sense que cap d'elles tingui en compte la col·laboració o les col·laboracions precedents."



A partir de la creació del cadàver exquisit i un tast de tècniques vam anar l'Escola Llotja a convertir els dibuixos en esgrafiats i mosaics...










ESGRAFIAT ( sgraffiare ), en Italià)




L'esgrafiat és una tècnica de revestiment mural que consisteix a fer incisions o gratar amb una eina especial anomenada estilet.


El dibuix es rasca sobre la part superficial, de manera que quedi al descobert la capa inferior.


En el procés hi ha una preparació prèvia de la paret per estendre una primera capa de morter.
Un cop seca, s'aplica una segona capa de color diferent sobre la que calcarem el dibuix ( Estergit ) i el tallarem ( Gratar ).











MOSAIC ( musa en grec )



Un mosaic és una composició decorativa elaborada a partir de tessel·les de diferents colors i materials, com ara marbre, terracota o vidre.


La creació d'un mosaic és un art molt antic. S'emprava en tot el món antic per a la decoració d'interiors. Entre els artistes catalans moderns que han emprat aquesta tècnica hi trobem Antoni Gaudí i Joan Miró.








ELS DIBUIXOS



Després d´aquest viatge creatiu vàrem aconseguir aquest material gràfic:















EL MURAL



Aquest mural va ser el resultat d'una suma d'elements i dibuixos amb els quals els alumnes van estar treballant. La composició final es va crear a partir del treball de dos equips, un per mur.



El resultat és un divertit joc de dibuixos que crea un món irreal i oníric que reflecteix l'esperit dels alumnes.















Agraïments:

A nostra súper psicopedagoga Eulàlia Esclapés, per acompanyar-nos
en tot el procès de creació!!

A l'Escola Llotja, i sobretot a Clara Balaguer, per donar-nos l'oportunitat de realitzar aquest tipus de projectes a Instituts subvencionats pel Consorci d'Educació de Barcelona.

Rodrigo Barón, Xavi Sert i Leticia Rodríguez
Decembre 2013, Barcelona.

No hay comentarios:

Publicar un comentario